Speedski

Speedski

Dubbelpall även under världscuptävlingen i Vars

Britta Backlund och Lisa Hovland Udén visade att deras VM-medaljer inte var en tillfällighet. Under världscuptävlingen i Vars den 26 mars lade de nämligen åter beslag på första respektive andra plats. Dessutom vann Mathilda Persson S2-klassen.

Det gäller att åka bra i samtliga lopp.

I speedski är det nämligen så att om finalåken inte kan genomföras gäller resultatet i det sist genomförda tävlingsåket. Det var precis vad som skedde under världscuptävlingen i Vars.

På grund av hård vind i backen ställdes finalen in och det var istället resultatet från kvalåket dagen innan som fick gälla som slutresultat. Och i damklassen var det två svenskor som var allra snabbast.

Den nykorade världsmästarinnan Britta Backlund, Rättviks SLK, slog åter sitt nysatta personliga rekord och vann med 222, 910 km/h före Nolby Alpinas Lisa Hovland Udén på 220,99 km/h, även det nytt personligt rekord.

Detta var Brittas fjärde världscupseger för säsongen något som gör att hon utökar sin ledning i den totala världscupen.

Även på herrsidan i S1 blev det många personliga rekord.

Snabbast var Jonatan Brunnberg, Idre Speedski Förening, som åkte på det nya personliga rekordet 218,71 km/h vilket resulterade i en 13:e plats. Även Carl Ribbegård, Ålberga GIF, slog rekord med 218,44 km/h och placerade sig med detta på 14:e plats. Mats Abrahamsson, Väst Alpin, 214,92 kom på 19:e plats och Lars Beskow, Storvreta IF, på 25:e plats med 207,37 km/h, även det personligt rekord.

De fina svenska insatserna under säsongens världscup gör att Sverige nu ligger tvåa i nationscupen på 850 poäng, endast tio poäng bakom ledande Frankrike som har 860 poäng, och före trean Italien som har 790 poäng.

Även i S2-klassen visar damerna fortsatt bra form.

Mathilda Persson, IFK Grängesberg AK, som tog VM-silver fick under FIS-tävlingen i Vars kliva högst upp på pallen efter ett åk på 175,95 km/h. VM-bronsmedaljören Eira Dougherty, Orsa Alpina, åkte på 173,91 km/h vilket åter placerade henne på en fin tredjeplats.

Nu återstår två avslutande tävlingar i spanska Andorra. Efter dessa får vi se hur långt poängen räcker i nationstävlingen och framförallt om Britta Backlund tar nog med poäng för att "ro hem" den eftertraktade kristallgloben, som vinnare av den totala världscupen 2018/2019.