SSF

Walter Wallberg tar OS-guld i puckelpist

Walter Wallberg tog guld när OS-medaljerna delades ut i puckel på lördagen – den första svenska olympiska puckelmedaljen sen 1988.

Walter Wallberg, Åre SLK, hade en riktigt bra dag när det skulle göras upp om OS medaljer i puckelbacken.

Efter tre riktigt stabila åk genom kval och finaler skulle det krävas fortsatt hög nivå för att nå pallen, och Walter visste vad som behövdes.

Walter tog sig vidare från första och andra finalen och succesivt höjde han nivån.

I andra finalen satte han ner ett snabbt åk och landade båda hoppen bra, speciellt 1080:n på andra hoppet som han haft lite problem med under säsongen.

Han belönades med 80.33 poäng och tog sig till tredje finalen på en förstaplats.

Väl i tredje finalen var Walter därmed sist ut och han åkte bäst av alla. Han slog både storfavoriten Mikaël Kingsbury från Kanada och Ikuma Horishima, JPN, som slutade på silver- respektive bronsplats.

– Det är obeskrivligt. Jag har ju varit med om OS guld med andra länder, men nu kommer en egen åkare från samma by där jag kommer ifrån. Det är en otroligt skön känsla. Äntligen, äntligen, säger Lasse Fahlén efter tävlingen.

Att Walter skulle vara uppe på pallen och slåss om medaljer var aldrig något som Lasse tvekade på.

–  Jag var helt säker på topp tre. Det som är bra med Walter är att han alltid jobbar sig in i träningar. Det är sällan han peakar innan finalen, fortsätter Lasse.

Walter var inte ensam vidare från kvalet. Ludvig Fjällström, Åre SLK, och Felix Elofsson, Landskrona Ski-Club, tog sig också vidare från kvalet till lördagens puckelfinal.

Felix var först ut i första finalen. Han fick inte riktigt till ett lika bra åk som han gjorde i kvalet, och på andra hoppet gjorde han en miss i landningen. Han fick 74.97 och det räckte till en 17:e plats.

Näst ut var Ludvig som ökade tempot i sin åkning från kvalet. Men han var inte helt nöjd när han kom i mål.

Han landade lite i bakvikt vid första landningen, höll ihop det fint i mitten men fick ett litet släpp i andra landningen. Han fick 75.37 poäng och slutade 15:e.

– Jag gjorde ju en miss så då ger man dom ju en möjlighet att dra av poäng, sa Ludvig efter tävlingen.

Oskar Elofsson, Landskrona Ski-Club, som gör sin första olympiad lyckades tyvärr inte ta sig vidare från kvalet när han slutade på en 25:e plats.

– Det känns oerhört tomt för tillfället. Det gör ont när det faller på onödiga misstag när man väl tagit sig till största scenen. Jag har tränat superbra så det är tråkigt att jag inte lyckades plocka ner åken när det väl gällde. Men det är sportens natur, säger Oskar efter kvalet.