Gå till innehåll

Längdåkning

Längdåkning

Uttagningskriterier Längdskidor 2023/2024

Längdlandslagens uttagningskriterier till tävlingar under säsongen 2023/2024

Svenska Skidförbundets längdskidlandslag har mål om att prestera i absolut världstopp och att samla segrar, pallplatser och toppresultat i världscup, VM och internationella tävlingar på senior- och juniornivå.

Ansvarig för uttagning till världscup/mästerskap är ytterst landslagschef, i tätt samråd med landslagstränare. Sista ordet och beslutanderätt har alltid landslagschef. Kontakt angående uttagningar (eller de som INTE blir uttagna men är nära en plats) sker i första hand via telefon efter föregående tävlingshelg. Om du inte blir kontaktad men anser att du vill ha en motivering – kontakta landslagschef eller ansvarig tränare.

Grundprioriteringar för uttagningar

  • Det görs alltid en bedömning och värdering av landslagschef och landslagstränare över vilka aktiva som ska tas ut till den aktuella tävlingen.
  • Utifrån målsättningen att prestera i absoluta världstoppen värderas alltid vilka aktiva som vid tillfället för uttagning har bäst möjlighet att nå resultat på världsnivå.
  • Andra faktorer såsom bedömd utvecklingspotential, tidigare resultat, tidigare skador och sjukdomar etc. kan påverka uttagningen.

Krav på den aktive

Angående deltagande i internationella tävlingar krävs alltid att den aktive har en aktiv FIS-kod och att Skidförbundets representationsavtal (kontrakt) skrivs under (åkare i landslagsgrupperna har redan kontrakt). Den aktive ska också följa FIS regler och landslagets ledord och riktlinjer.

För att bli uttagen till internationellt tävlande ska den aktives hälsostatus bedömas. Mycket bra material finns att läsa i ”Den hållbara skidåkaren” Länk till annan webbplats.

Världscuptävling

I prioritetsordning värderas resultat vid världscup, Skandinavisk cup, därefter övriga internationella tävlingar och nationella tävlingar (cuptävlingar och nationella mästerskap) och till sist övriga FIS-tävlingar. Dessutom görs en bedömning av faktiska omständigheter från ovan angivna tävlingar vid varje tillfälle (t.ex. väderomslag, fall, startpositioner, etc). I vissa fall kan bedömning göras utifrån enskilda åkares utvecklingskurva, t.ex. yngre seniorer, juniorer och åkare som är på väg tillbaka från skada/sjukdom kan komma att prioriteras. Det tas alltid hänsyn till vilka resultat som bedöms vara mest relevanta för stundande uttagning. Exempelvis är prologresultat viktigt för uttagning till världscupen, då kvalifikation i sprint internationellt kräver hög kapacitet vid prolog.

I starten av världscupsäsongen kan a-landslagsaktiva prioriteras i uttagningen, men det görs alltid en värdering av åkares status i jämförelse med övriga aktuella åkare.

Till världscupen är ambitionen att ställa upp med fulla kvoter. Av hänsyn till ekonomi och hållbarhet eller andra faktorer kan det dock bli tillfällen då fulla kvoter inte uppnås. Det kan också innebära att det vid vissa helger inte blir möjligt att sända aktiva som enbart åker sprint eller aktiva som enbart åker distanslopp. Nationell kvot används vid världscuptävlingar i Sverige (grundkvoten är 10 per kön + 2 U23-åkare).

Juniorer i världscupen

Junioraktiva kan värderas till uttagning i världscupen om de anses vara kvalificerade och att det bedöms passa in i den aktives utvecklingsplan. En dialog förs alltid med aktiv, tränare och juniorlandslagstränare innan det blir aktuellt med uttagning. För juniorer är junior-VM alltid den högst prioriterade tävlingen under säsongen.

Världscup, period 1 (Ruka, Gällivare, Östersund, Trondheim)

Kvoten för Sverige är sex damer och sex herrar som grund. I period ett (1) har också regerande mästare i Skandinaviska cupen en friplats (Moa Lundgren). Vid världscup på hemmaplan är Sveriges kvot tio per kön, plus två U23-åkare per kön.

  • Ruka (FIN). Till Ruka tas truppen ut baserat på grundkriterierna samt resultat i premiärtävlingarna i Gällivare. Se också ovan angående att a-landslagsåkare kan komma att prioriteras.
  • Gällivare (SWE). Till Gällivare baseras uttagningen dels på grundkriterierna, dels på resultat i premiärtävlingarna i Gällivare, dels cuptävlingarna i Idre, samt första världscuphelgen i Ruka eller andra tävlingar som bedöms relevanta.
  • Östersund (SWE). Uttagningen baseras dels på grundkriterierna, dels på resultat i världscuphelgerna i Ruka och Gällivare eller andra tävlingar som bedöms relevanta.
  • Trondheim (NOR). Till för-VM i Trondheim baseras truppens uttagning på en samlad bedömning efter säsongens första tävlingshelger.

Världscup, period 2 (Tour de Ski)

Till Tour de Ski görs en värdering av vilka aktiva som har bäst chans att prestera toppresultat i både enskilda tävlingar samt det summerade resultatet i Tour de Ski. Uttagningar sker som tidigare baserat på en samlad bedömning av resultat under säsongen, samt utifrån ovan nämnda grundkriterier. Utgångspunkten för alla som startar Tour de Ski ska vara att fullfölja/genomföra hela touren.

Kvoten för Sverige är sex damer och sex herrar som grund. Dessutom har ledaren i Skandinaviska cupen en friplats. Det har också den totala världscupledaren. Utöver detta kan kvoten ökas med aktiva som ligger topp 20 i sprintvärldscupen (personlig plats). Kvoten kan maximalt vara tio damer och tio herrar i Tour de Ski.

Världscup, period 3 (Oberhof, Goms)

Till uttagning i period 3 bedöms grundkriterierna kombinerat med resultat under säsongen fram till period 3.
Kvoten för Sverige är sex damer och sex herrar som grund.

Världscup, period 4 (Canmore, Minneapolis)

Till turnén i Nordamerika reser truppen sju dagar före första tävlingsdag. Uttagningen sker successivt från och med Tour de Ski fram till sista tävlingen i Goms. Besked om uttagning kommer att ges löpande för att ge aktiva möjlighet till goda förberedelser. Uttagning baseras på grundkriterierna i kombination med resultat under säsongen fram till och med period 3. Truppen som reser till Canmore är också truppen som tävlar i Minneapolis. Av ekonomiska orsaker kommer det noga värderas hur stor trupp och vilka aktiva som sänds till Kanada och USA. Kvoten för Sverige är sex damer och sex herrar som grund.

Världscup, period 5 (Lahti, Oslo, Drammen, Falun)

Från och med period 5 kan aktiva som ligger topp 3 i totalcuperna (världscupen totalt, sprintcupen, distanscupen) få förtur i uttagningar till de specifika tävlingarna. Kvoten för Sverige är sex damer och sex herrar som grund. Vid världscup på hemmaplan är Sveriges kvot tio per kön, plus två U23-åkare per kön.

Skandinaviska cupen

Landslagschef tillsammans med landslagstränare tar ut fem+fem åkare till Skandinaviska cupens tre deltävlingshelger. Det kan bli aktuellt att addera extra platser vid tillfällen då det bedöms nödvändigt. Uttagning görs utifrån aktuella resultat på, i prioriteringsordning, världscup/mästerskap, Skandinavisk cup, därefter övriga internationella tävlingar och nationella tävlingar (cuptävlingar och nationella mästerskap) och till sist övriga FIS-tävlingar. Dessutom görs en bedömning av faktiska omständigheter från ovan angivna tävlingar vid varje tillfälle. Det tas alltid hänsyn till vilka resultat som bedöms vara mest relevanta för stundande uttagning.

Observera att anmälan till Skandinavisk cup måste gå via Svenska Skidförbundet. Reselogistik och vallning för aktiva utanför landslagstruppen måste koordineras via klubbar.

U23-VM

Truppen till U23-VM kommer att bestå av 3–5 damer och 3–5 herrar och tas ut av landslagschefen i samråd med landslagstränare. Till grund för uttagningarna ligger de generella riktlinjer som gäller för internationellt tävlande, d.v.s. resultat i världscupen/mästerskap, Skandinaviska cupen, nationell cup, samt övriga FIS-tävlingar. Dessutom görs en bedömning av faktiska omständigheter från ovan angivna tävlingar vid varje tillfälle. För U23-åkare prioriteras U23-VM före världscup. Undantag kan göras i specifika fall men ska då diskuteras med tränare och landslagschef.

Juniorvärldsmästerskap (JVM)

JVM-lagen (5–8 damer och 5–8 herrar) tas ut av landslagschef i samråd med juniorlandslagstränare. Till grund för uttagningarna ligger de generella riktlinjer som gäller för internationellt tävlande, d.v.s. resultat från nationell juniorcup och JVM-tester, men andra FIS-tävlingar kan också vägas in. Dessutom görs en bedömning av faktiska omständigheter från ovan angivna tävlingar vid varje tillfälle. Det tas alltid hänsyn till vilka resultat som bedöms vara mest relevanta för stundande uttagning. För juniorer är junior-VM den högst prioriterade tävlingen under säsongen. Vid tillfällen där det står mellan en yngre och en äldre junior kan den äldre väljas före den yngre, då yngre juniorer också har möjlighet till tävlande i Nordisk juniorlandskamp och YOG (Youth Olympic Games).

Nordisk juniorlandskamp

Nordisk juniorlandskamp 2024 arrangeras i Otepää (EST), 15-17 mars. Sex damer och sex herrar i åldersklassen 17-18 år kommer att tas ut för att representera Sverige. Uttaget kommer göras likt övriga tävlingars kriterier. Nationella juniorcupen, junior-SM samt övriga FIS-tävlingar kan vägas in samt faktiska omständigheter. Uttaget görs av juniorlandslagstränare i samråd med de ledare som ska delta vid nordisk juniorlandskamp.

YOG (Youth Olympic Games), Gangwon (KOR)

Tävlingen avgörs 26 januari-2 februari 2024. Sveriges kvot för längdskidor är max sex (3+3) aktiva. Uttagningskriterier är i grunden desamma som för Junior-VM och baseras på nationella juniorcup-resultat samt övriga FIS-tävlingar.

För deltagande i YOG krävs att man gör en registrering via SSF. Mer information kommer att läggas ut gällande detta. Det är upp till varje enskild tränare/skola/klubb att fylla i de åkare som anses vara aktuella för uppdraget.

Frågor besvaras av landslagstränare eller landslagschef Anders Byström, 070-372 01 26, anders.bystrom@skidor.com.

Ansvariga landslagstränare:

Damer: Stefan Thomson, 070-586 61 04
Herrar: Anders Högberg, +47 978 39 655

Skandinavisk cup och U23-VM: Ida Ingemarsdotter, 070-606 66 20, Mattias Nilsson, 070-289 77 84.

Junior-VM och juniortävlingar: Linda Danvind Malm, 073-068 83 08

Senast uppdaterad
2023-11-06
Publicerad
2023-11-06
Skribent
Ulrika Sterner, SSF

Main partner

Premium partner

Team partner