Gå till innehåll

Längdåkning

Längdåkning

Folkbildning i förening

Arrangerar er förening vallakurser, föreläsning för aktiva eller har ni planeringsmöten för träning och tävling? Det viktigaste lärandet sker i föreningen - glöm inte att redovisa er verksamhet hos RF-SISU - det vinner alla på!

Vad är folkbildning?

Folkbildning är ett lärande där deltagarna själva bestämmer vad de vill lära och veta mer om. I folkbildningen är mötet mellan människor och att lära av varandra genom samtal det viktigaste. Folkbildning utgår ifrån frivillighet, lust att delta, närhet och tillgänglighet. Det är perfekt för alla i föreningen!

Genom att redovisa all utbildningsverksamhet som görs i er förening så kan ni få resurser till vidare utveckling. Det kan handla om att RF-SISU tar kostnader för utbildningsmaterial, föreläsare, studiebesök med mera.
Tveka inte att ta kontakt med er närmaste RF-SISU-konsulent - här finns kontaktuppgifter! Länk till annan webbplats.

Guider och lathundar

Lärande material

Svenska Skidförbundet och RF-SISU har en mängd olika lärande material som er förening kan använda som stöd och inspiration i ert lärande och utvecklingsarbete.
Här följer några exempel utifrån område/tema:

  • Föreningsutveckling enligt Strategi 2026

Föreningen ska vara en välkomnande och inkluderande miljö, där medlemmarna utvecklas, trivs och vill idrotta hela livet. På webbsidan Strategi 2026 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. presenteras prioriterade områden utifrån Svenska Skidförbundets strategiska plan. För att göra ert utvecklingsarbete tydligare är det uppdelat i olika etapper:

  1. Etapp 1 handlar om att etablera och levandegöra en gemensam värdegrund.
    En värdegrund är viktig för att utveckla föreningens identitet; för att vara trygga i hur ni vill bete er och hur ni vill uppfattas av andra. Här kan du ladda ner folder Pdf, 6 MB, öppnas i nytt fönster. samt powerpointstöd Powerpoint, 3.7 MB. om etapp 1.
  • Samla ledarteamet

För att få en träningsgrupp att fungera bra, krävs det ett väl fungerande ledarteam. Ett team som planerar, genomför, utvärderar, utvecklar och kommunicerar det ni kommer överens om och bestämmer.
Här finns ett arbetshäfte Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som hjälper ert team framåt!

  • Utvecklingsmodellen Blågula vägen

Utvecklingsmodellen för svensk längdskidåkning heter Blågula vägen. Det är en handbok och guide för föreningar, ledare, aktiva och föräldrar på alla nivåer. Läs mer om Blågula vägen här.

  • Den hållbara skidåkaren

Lär er mer om återhämtning, kost och balans i livet - för att må bra och kunna utvecklas och prestera. Utbildningspaketet hittar ni här.

  • Stjärna på skidor - Stjärnjakten

Stjärnjakten är utmaningen där er träningsgrupp samlar stjärnor i form av olika utmaningar. Stjärnjakten vänder sig till barn 9 - 12 år. Läs mer om Stjärnjakten här Öppnas i nytt fönster. samt ladda ner lärgruppsplan Pdf, 3.9 MB, öppnas i nytt fönster..

  • Tävlingsarrangemang

Utveckla era tävlingar och arrangemang genom Svenska Skidförbundets Öppnas i nytt fönster.verktygslåda. Öppnas i nytt fönster. Här hittar ni bland annat mallar för inbjudan, PM, stadionskisser och jurydokument.

  • Utrustning och vallning

Lär er grundläggande vallning genom utbildningspaketet Alla kan valla. Öppnas i nytt fönster. Se filmen här nedanför.

Lär dig mer

Vi tipsar även om denna webbsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. - här kan du söka bland fler idrottsövergripande lärande material för din förening!

Senast uppdaterad
2024-02-15
Publicerad
2022-12-14
Skribent
Ida Karlsson
Kontaktperson
Anna Norman
anna.norman@skidor.com
070-339 26 08

Main partner

Premium partner

Team partner