Gå till innehåll

Längdåkning

Längdåkning

Frågor och svar

Här har vi samlat vanliga frågor vi får gällande utbildning. Vi hoppas att svaren ska vara till hjälp!

  • Jag har hittat en utbildning jag vill gå - när går den? Vad kostar den? Vart anmäler jag mig?

Alla planerade utbildningar samlas i vår utbildningskalender , där du också anmäler dig via weblänken i respektive inbjudan. Våra utbildningar arrangeras av både föreningar, distrikt och Svenska skidförbundet, därför kan priset skilja sig åt.

  • Vilka förkunskapskrav behöver jag för att gå Skidförbundets utbildningar?

Det är olika för varje kurs och framgår av informationen på hemsidan och i utbildningskalendern. Ett gemensamt förkunskapskrav för alla utbildningar Introduktionsutbildningen för längdskidor. Det är en helt digital utbildning som alla ledare som vill gå en kurs hos Skidförbundet måste ha genomfört. Utbildningen är kostnadsfri och omfattar ca 3 timmar.

  • Jag har varit ledare länge, kan jag få dispens för Introduktionsutbildningen längdskidor?

Vi ger inga dispenser för Introduktionsutbildningen. Tvärtom uppmuntrar vi dig att genomföra den för att hålla dig uppdaterad om Svensk längdskidåknings värdegrund och utveckling.

  • Jag är helt ny som ledare och ska snart ta hand om en grupp barn där de flesta är mellan 6 - 8 år, vilken utbildningen bör jag gå?

Då passar vår tränarutbildning för barnledare upp till ca 9 år (SKIDLEKA) dig. Utbildningen består av en introducerade digital introduktionsutbildning och därefter en fysisk träff.

  • Jag är tränare för en grupp 13-14 åringar och skulle vilja gå någon skidtränarutbildning för den åldersgruppen, vilken ska jag gå? Jag har tidigare genomfört barnledarutbildningen genom SSF.

Då passar skidförbundets Tränarutbildning SKIDTRÄNA dina behov, den vänder sig till ledare för åldersgruppen 13-16 år. Förkunskapskrav till utbildningen är tidigare Barnledarutbildning (2019 el tidigare) genom SSF (som du genomfört) eller Grundutbildning för tränare genom RF/SISU.

  • Jag är 14 år och ledare för en barngrupp, får jag gå skidförbundets tränarutbildningar då?

Vi ser positivt på det unga ledarskapet och vill uppmuntra yngre ledare till utbildning genom oss! Man får gå tränarutbildning för barn upp till ca. 9 år (SKIDLEKA), samt Grundutbildningen för tränare, från det år man fyller 14 år. När tränare i det yngre åldersspannet anmäler sig rekommenderar vi att en äldre tränare från föreningen går utbildningen samtidigt, alternativt gått tidigare, för att vara mentor och bollplank för att stötta de unga i sin nya roll som tränare.

  • Jag har genomfört skidförbundets tränarutbildning riktat till ungdomstränare och är idag ledare för en grupp med 15- åringar. Jag skulle vilja fördjupa och aktualisera mina kunskaper för den åldersgruppen, finns det någon utbildning för mig?

Då passar vår fördjupningsutbildning för ungdomstränare dig. Utbildningen fördjupar sig i ledarskapet och träningen för åldersgruppen 15-16 åringar. Du kan gå utbildningen flera gånger och den arrangeras främst under skidförbundets årliga utbildningshelg.

Senast uppdaterad
2022-12-14
Publicerad
2022-12-14
Skribent
Ida Karlsson
Kontaktperson
Anna Norman
anna.norman@skidor.com
070-339 26 08

Main partner

Premium partner

Team partner