Gå till innehåll

SSF

Dopningskontroller

Dopningskontroller är tillsammans med information och utbildning de viktigaste verktygen i idrottsrörelsens antidopningsarbete.

De allra flesta idrottsutövare har accepterat att dopningskontroller behövs och så gott som alla kontroller genomförs därför i god anda. Många idrottsutövare är glada att få visa att de är "rena".

Kontrollerna genomförs i samband med tävling och vid träning. Dopningsprov kan även tas vid andra tillfällen, exempelvis genom hembesök.

I Sverige utförs kontrollerna av Antidoping Sveriges, (ADSE) legitimerade dopningskontrollfunktionärer.

Tester även utomlands

Vid utlandsvistelse kan svenska idrottare bli kontrollerade av det besökta landets antidopningsorganisation, under förutsättning att de också antagit världsantidopingkoden (WADC). Sådana kontroller sker som vanligt utan förvarning.

Utöver tävlingskontroller utför vissa internationella specialidrottsförbund (ISF) även "out of competition" (OOC) kontroller internationellt, vilket innebär att svenska elitidrottare som tävlar på internationell nivå även kan kontrolleras av funktionärer utsända av ISF. World Anti Doping Agency (WADA) är en annan aktör som kan utföra OOC-kontroller.

Urin och blodprov

Vid dopningskontroll tas ett urin- och/eller blodprov, som sedan skickas till ett godkänt dopningslaboratorium för analys.

Enligt ADSEs stadgar och antidopningsreglemente är alla idrottsutövare skyldiga att vid anmodan genomgå dopningskontroll. Hur en dopningskontroll går till är noggrant reglerat i föreskrifter och för genomförandet svarar särskilt utbildade dopningskontrollanter legitimerade av ADSE.

Mer information

Information om dopningskontroller på Antidoping Sveriges webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (extern länk, nytt fönster).

Senast uppdaterad
2022-11-30
Publicerad
2022-11-30
Skribent
Lotte Jernberg, SSF
Kontaktperson
Tom Manselin
tom.manselin@skidor.com
076-270 80 19

Huvudsponsor