Gå till innehåll

Speedski

Speedski
En bild

Historik

Vid slutet av 20-talet experimenterades det en del med att fastställa hastigheten på skidåkare i St. Moriz, CH. Nyfikenheten var naturligtvis stor för störtloppsåkare som ständigt levde med frågan, hur fort kan man åka?

Tidtagning med stoppur gav ingen vidare noggrannhet men det tog inte lång tid tills man fann ut hur man kunde mäta hastigheten elektroniskt. 1930 mätte man upp en hastighet av 105 km/h, det var Gustav Lantschner som tog sig ner för KL pisten i Corviglia i bergen runt St. Moriz.

Denna hastighet mättes dock på150 meter som till året efter blev ändrat till 100 meter, Leo Gasperi åkte i 136.6 km/h som i dag är känt som det första officiella rekordet i kilometre lancé (KL) som var sanktionerat av internationella skidförbundet FIS.

På senare tid så har sporten döpts om till speedskiing. Efter andra världskriget fick man tillgång till större skidorter som gav längre och brantare backar och i dag mycket högre hastigheter.

Den längsta backen i dag ligger i Les Arcs 2000, "course du vitess" mäter nästan 2000 meter och har en bromsplan som är 700 meterlång vilket behövs för de otroliga farter som man når. Simone Origone satte världsrekordet på 251,4 km/h i denna backe.

Den som är mest tacksam för den långa bromsplanen är nog Jeffery Hamilton som vurpade strax efter mål i 243 km/h.

Senast uppdaterad
2022-12-25
Publicerad
2022-12-25
Skribent
Lotte Jernberg, SSF

Huvudsponsor

Lagsponsorer