Gå till innehåll

Speedski

Speedski
En bild

Hur gör man?

En reklamplansch från Steinlager presenterade en gång alla olika discipliner inom skidsporten där speedskiing presenterades som "Speedskiing är en lätt sport för våghalsiga personer där det är bara att ställa sig i backen och åka rätt ner". Om det vore så enkelt så hade nog en del av sporten dött ut bara därför.

I speedski måste åkaren finna en aerodynamisk position som passar utrustningens begränsningar och ens egen kroppsbyggnad, det kan ju se ganska enkelt ut men det gäller att dels hålla ihop positionen när det brakar iväg i 200 Km/h.

Att vara så flexibel att åkaren klarar av att hålla kroppen still då det uppstår slag från ojämnheterna i backen. En för ögat slät bana som kan innehålla små upphöjningar med 20-50 m mellanrum, uppfattas av oss som väggupp, 180 Km/h är 50 m/sek.

En för tajt position kan vara mycket snabb men kommer det ett litet gupp så klarar man aldrig att hålla ihop och man får en rörelse i kroppen som tar energi och sänker farten dessutom så kan det bli ganska instabilt, tänk Er om bilen plötsligt skulle börja öppna dörrar, tappa balansen i däcken, vridas 45 grader och gå upp på två hjul på en gång i 200 Km/h. Det blir inte lätt att hålla sig kvar på vägen...

Läs med i Kravanalysen Pdf, 885.3 kB. och Utvecklingstrappan Pdf, 301.1 kB.

Senast uppdaterad
2022-12-25
Publicerad
2022-12-25
Skribent
Lotte Jernberg, SSF

Huvudsponsor

Lagsponsorer