Gå till innehåll

Speedski

Speedski
En bild

Säkerhet

Det finns två typer av speedskiåkare - de som har kraschat och de som kommer att krascha.

Extrema hastigheter och en strävan efter att åka med så plana skidor som möjlig gör att åkare ramlar. Trots detta är det nästan aldrig några allvarliga olyckor! Varför?

Säkerhetstänkandet i den moderna speedskiingen är väldigt högt, både vad det gäller krav angående backens utformning och reglerna som omgärdar utrustningen.

Läs mer angående regler och säkerhet på FIS hemsida "speed-skiing rules Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. ". I Kravanalysen Pdf, 885.3 kB, öppnas i nytt fönster. och Utvecklingstrappan Pdf, 301.1 kB, öppnas i nytt fönster. finner ni också en hel del information i ämnet.

De skydd som en speedskiåkare har är hjälmen och ryggskyddet, där ryggskyddet faktiskt är det som får utstå den värsta påfrestningen vid ett fall.

När en åkare ramlar i 200km/h måste denne så fort som möjligt försöka komma över på rygg. Detta för att undvika brännskador och för att undvika att kroppen börjar tumla runt. När åkaren väl nått ryggläge, och är utrustad med ett ryggskydd som han kan lita på så är faran i stort sett över.

Det svenska landslaget i speedski har ett samarbete med svenska POC som förser åkarna med säkra ryggskydd och annan utrustning. Säkerheten ger trygghet och självförtroende - något man måste ha för att bli en vinnare.

Länk till POC's hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (Öppnas i nytt fönster)

Senast uppdaterad
2022-12-25
Publicerad
2022-12-25
Skribent
Lotte Jernberg, SSF

Huvudsponsor

Lagsponsorer