Gå till innehåll

SSF

En bild

Världsungdoms-OS 2016

Ungdoms-OS 2016 avgjordes i norska Lillehammer. Den svenska truppens resultat blev totalt sex medaljer, glädjande togs fem av dessa av åkare från Svenska Skidförbundet.

Två guld och ett silver i längd

Det blev en kanonstart på ungdoms-OS i Lillehammer då IFK Umeås Moa Lundgren och Johanna Hagström, Falköpings AIK, redan första dagen lade beslag på de två översta platserna i den udda grenen längdskidcross, en sprintbana med hinder (hopp och slalom), som kördes på en sträcka av 1,4 kilometer.

Moa Lundgren

Moa Lundgren tacklar crossbanan med liv och lust. Foto: Lillehammer2016

Tre dagar senare var det dags för tjejerna att tävla i sprint och där visade Johanna Hagström att silvret i crosstävlingen inte var en tillfällighet. Hon var i kanonform och fick denna gång kliva överst på pallen som vinnare i sprinttävlingen. Moa Lundgren slutade just utanför pallen på en fjärde plats. Johanna följde sedan upp med en fin fjärde plats under tjejernas 5 km F, där slutade Moa på nionde plats.

Johanna Hagström

Sprintsegrarinnan Johanna Hagström. Foto: Lillehammer2016.

Längdkillen Adam Persson, IF Hallby SOK, slutade precis utanför pallen på en fin fjärde plats i längdskidcrossen. Han följde sedan upp detta genom att bli sexa i sprinten och 21:a på 10 km F. För hans klubbkompis Eric Rosjö sammanfattades OS-äventyret med en 10:e plats i längdskidcrossen, en kvartsfinal i sprinten och en fin 9:e-plats på 10 km F.

Filip Vennerström nära guldet i slalom

Filip Wennerström

En nöjd Filip Vennerström efter OS-silvret i slalom. Foto: Lillehammer2016

Nästa medalj togs av Filip Vennerström, Sundsvalls slalomklubb, som gjord en storstilad insats när han vann silver i killarnas slalomtävling endast tre hundradelar från guldet. Han hade lite otur och fick tyvärr två uråkningar i storslalom och super-G och en 21:a plats i super-G kombinationen. Men han bevisade visade åter att slalomformen verkligen fanns där när han slutade på en fin fjärdeplats i den avslutande slalomkombinationen.

Åre SLKs Johanna Luthman fick inte riktigt åkningen att stämma i sin OS-debut. Hon åkte ur både i slalom- och storslalomtävlingen, fick till ett bra resultat när hon blev 11:a i super-G men fick en till urkörning i kombinationstävlingen. I den mixade parallellslalomen kom Johanna och Filip till 1/8-delsfinalen där de blev besegrade av det tyska laget.

Oväntat brons i Team Ski-Snowboardcross

Skicrossåkarna Veronica Edebo, IKF Mora AK, och David Mobärg, Edsåsdalens SLK, såg båda grymt starka ut under sina heat i skicrosstävlingen. Tyvärr blev de snöpligt utslagna i den tighta semifinalen och fick istället sikta in sig på B-finalen. Väl där utklassade de sina medtävlare stort och visade att formen fanns där – men inte riktigt turen.

Veronica Edebo och David Mobärg

Veronica Edebo och David Mobärg fick till slut en välförtjänt medalj – i "fel" gren. Foto: Lillehammer.

Men lyckan vände när det var dags för den mer ovanliga grenen Team Ski-Snowboard Cross. En spektakulär mixad lagstafett där snowboardåkarna släpps i väg först och när lagkamraten har kommit ned öppnas startgrinden för skicrossåkaren. Sverige som saknade åkare i snowboard deltog i ett mixat lag tillsammans med en tjej från Ukraina och en kille från Bulgarien. De överraskade alla genom att ta sig ända till final där de körde till sig en välförtjänt tredjeplats, bara centimeter från ett silver. Sveriges femte skidmedalj, ett OS-brons, var bärgat.

Premiär för slopestyle

Emil Granbom

Falukillen Emil Granbom. Foto: Lillehammer2016

Precis som under "riktiga" OS så fanns slopestyle skidor med på OS-schemat. Freeski-åkaren och Falukillen Emil Granbom fick där äran att representera Sverige. Emil, som låg femma efter sitt första åk, tyvärr satte han inte sitt andra åk och halkade ned till en åttonde plats i resultatlistan.

Sammanställning svenska skidmedaljer

Valör

Idrott

Medaljör

Guld

Längdskidcross

Moa Lundgren

Guld

Längdåknng – sprint

Johanna Hagström

Silver

Längdskidcross

Johanna Hagström

Silver

Slalom

Filip Vennerström

Brons

Team Ski-Snowboard Cross

Veronica Edebo

David Mobärg

 

Upplev mer från WYOG

Se videos: Lillehammer2016 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (YouTube, nytt fönster)

Läs mer:  Lillehammer2016 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (officiell webbplats, nytt fönster)

Senast uppdaterad
2023-12-22
Publicerad
2023-12-22
Skribent
Lotte Jernberg, SSF

Huvudsponsor