Gå till innehåll

Alpint

En bild

Alpine Elite Tour

Alpine Elite Tour, som ingår i Smart Energy Cup, är Sveriges nationella elitserie för alpin skidåkning där åkarna får chansen att förbättra sin ranking, få mer tävlingserfarenhet, sporra varandra och vinna bidrag till sin fortsatta satsning.

Alpine Elite Tour är Svenska Skidförbundets satsning på att ge utökade tävlingsmöjligheter på hemmaplan. Då det inte finns möjlighet för alla åkare att köra Europa- eller Världscup får Sveriges bästa alpina åkare här chansen att möta bra motstånd och sporra varandra mot vidare utveckling.

LÄS MER: Alpine Elite Tour 2022/2023

Så går det till

Cupen består av ett antal deltävlingar som genomförs på olika orter. Säsongen 2022/2023 genomförs cupen på sju olika orter och dubbla tävlingar genomförs för både dam och herr på respektive ort förutom vid finalen.

Varje deltävling tilldelas åkarna på topp 30 ett antal poäng som de tar vidare med sig under serien. Poängsatserna är desamma som på världscupnivå vilket innebär 100 poäng till vinnaren, 80 till tvåan, och så vidare. Den som placerar sig på plats 30 får en poäng. De som i slutändan placerar sig på plats 1-6, samt bästa junior, får ytterligare prispengar och sakpriser efter avslutad final. Cupvinnarna säsongen 2022/2023 på dam- respektive herrsidan får också en varsin Rawbike.

Vinnaren av respektive tävling tar emot en prischeck värd 5000 kronor och sakpriser delas ut till tvåan, trean och bästa U18-åkare. Dessutom delar arrangören av respektive tävling ut priser.

Internationella tävlande deltar i vanlig ordning i respektive tävling men kan inte delta Alpine Elite Tour som är en nationell serie.

Pengar och fina priser i potten

Under säsongen 2022-2023 bidrar Vattenfall Länk till annan webbplats. bland annat med ytterligare 5 000 kronor i till vinnaren i varje tävling utöver de prispengar som delas ut av arrangören. Den bästa U18 åkaren primeras också vid varje tävling.

Svenska Skidförbundet ger också 100 000 kronor i prispengar som fördelas mellan de sex bästa damerna och de sex bästa herrarna i sammanställningen av cupen. För de sex främsta i sammanställningen på såväl herr- som damsidan kommer det denna säsong, precis som föregående, även att delas ut fina sakpriser.

Läs mer här

Alpine Elite Tour 2022/2023

Från säsongen 2022/påminnelse 2023 är Alpine Elite Tour en del av Vattenfalls Smart Energy Cup vilket är första steget mot att kunna klimatkonpensera serien.

Gå till Alpine Elite Tour - Smart Energy Cup 2022/2023 för tävlingsschema med mera via länken nedan.

Alpine Elite Tour - Smart Energy Cup 2022/2023

Så följer du Alpine Elite Tour

Svenska Skidförbundet kommunicerar resultat och referat från varje tävling på skidor.com och via Ski Team Sweden's sociala mediekanaler:

Instagram Länk till annan webbplats.

Facebook Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad
2023-01-10
Publicerad
2022-12-05
Skribent
Lisa Johansson

Main partner

Premium partner