Gå till innehåll

Alpint

En bild

Sändningsrättigheter Här reder vi ut svaren vad som gäller

Hallå där Mattias Claesson, strategisk kommunikationschef på Svenska Skidförbundet, det kommer en del frågor om TV, kanaler och distributörer just nu. Kan du förklara läget lite närmare?

– Absolut. Först vill jag säga att det i grunden är bra att så många är engagerade i våra idrotter och hör av sig med sina frågor eller kritik. Det är positivt att intresset för våra idrotter är så stort, vi uppskattar det. Viaplay Group med Viaplay Vinter har tagit över merparten av de sändningar vi under många år har sett i SVT, bland annat genom Vinterstudion. Det är dock viktigt att påpeka att det inte är Svenska Skidförbundet som har sålt rättigheterna till mediekanaler. Förhandlingarna har skett via Infront, ett företag som internationella skidförbundet FIS har anlitat, som sedan mitten av 1990-talet, har sålt sändningsrättigheter i skidor/snowboard till de europeiska länderna. Nu har vi precis fått veta att Viaplay Group har skrivit ett nytt avtal med Telia, vilket säkrar att alla Teliakunder nu kan följa våra idrotter igen. Det är förstås mycket bra.

Men varför kan jag inte se skidor i SVT?

– SVT har tidigare köpt rättigheterna i exakt likadana förhandlingar, men SVT valde inför denna sändningsperiod att inte göra det. Vad det beror måste SVT själva svara på, men man får anta att det beror på prioriteringar att sända andra idrotter och tävlingar som exempelvis fotbolls-VM i Qatar. Vi respekterar naturligtvis deras beslut. Men det är tråkigt att SVT i sin kommunikation har fått det att verka som att det är Svenska Skidförbundet som sålt rättigheterna till någon annan än dem. Det stämmer alltså inte. Ett stort plus med nuvarande avtal är att betydligt fler av våra olika vinteridrotter fått betydligt mer sändningstid än de tidigare haft i SVT, vilket vi verkligen uppskattar.

Det har kommit synpunkter på att det är mycket reklam i sändningarna, varför kan inte ni göra något åt det?

– För Svenska Skidförbundet är det viktigt att så många som möjligt kan följa alla våra idrotter och aktiva. Vi för ofta samtal med Viaplay och ger även kontinuerlig återkoppling på hur sändningarna upplevs. Men vi kan inte bestämma hur sändningarna ser ut eller vilka distributörer Viaplay samarbetar med. Det kunde vi inte heller när SVT ägde sändningsrättigheterna. Det har blivit förändringar nu, men vi tror ochhoppas att sändningarna är till stor glädje för såväl trogna som nya tittare.

Läs mer: Sändningstider & TV-kanaler

Senast uppdaterad
2023-09-04
Publicerad
2023-02-02
Skribent
Lisa Johansson, SSF

Huvudpartner

Lagpartners