Gå till innehåll

Alpint

En bild

Mästerskap

VM, Junior-VM, OS, svenska mästerskap och Universiad med mera - mästerskapen är många och här hittar du båda generell och specifik information om internationella mästerskap. Gå vidare till undersidorna för mer information om respektive mästerskap.

Alpina SM

I november 1936 innan bestämde Svenska Skidförbundet att ett svenskt mästerskap i slalom skulle instiftas. Sagt och gjort: De första Alpina Svenska Mästerskapen genomfördes 1937 på Frösöberget, Frösön, Östersund. Då stod enbart slalom på schemat och Inga Söderbaum och Harald Hedjersson från Djurgårdens IF korades till svenska mästare. Alpina SM har därefter arrangerats årligen på olika orter.

Tidigare resultat

Vill du se hur det gått i tidigare SM-tävlingar? Under Historik & resultat hittar du statistik från samtliga SM från 2005 och framåt.

Masters

Masters-SM arrangerades 2023 av Kungsbergets Alpina 10-12 mars.

Alpina VM

FIS Alpine World Ski Championships är en av världens största internationella alpina evenemang. Precis som vid olympiska spel ansöker olika orter om att arrangera mästerskapen och Sverige har stått värd för tre alpina världsmästerskap: 1954, 2007 och 2019.

Precis som i världscupen görs det upp om medaljer i samtliga discipliner. Första världsmästerskapet i alpin skidsport genomfördes 1931 i schweiziska Mürren för både damer och herrar. Under 1930-talet genomfördes alpina VM årligen i Europa fram till Andra världskrigets utbrott 1939. Ett inofficiellt alpint VM genomfördes 1941 men då endast med deltagare från Tyskland och de så kallade axelmakterna och länder som inte låg i krig med dessa. På grund av det begränsade antalet deltagare beslutade Internationella skid- och snowboardförbundet 1946 att mästerskapen skulle anses inofficiella. Från 1948 till 1982 genomfördes alpina VM på jämna årtal och från 1985 istället på ojämna årtal, vartannat år.

Österrikaren Marcel Hirscher (2013-2019) är den åkare som tagit flest medaljer på herrsidan med elva totalt och tyskan Christl Cranz (1934-39) med totalt 15 har flest på damsidan före Mikaela Shiffrin. Ingemar Stenmark (1976-1982) har fortfarande det svenska rekordet på herrsidan med sju medaljer och Anja Pärson (2001-2011), som ligger fyra i listan, har flest medaljer på damsidan med 13 stycken.

Franska Courchevel/Méribel stod värd för alpina VM 2023 och kommande mästerskap, 2025, genomförs i Saalbach, Österrike.

Länkar

European Youth Olympic Festival (EYOF)

European Youth Olympic Festival eller EYOF, alternativt Europaungdoms-OS, genomförs både vinter och sommar vartannat år för unga idrottare. Deltagarna kommer från de 48 länder som är medlemmar i European Olympic Committees. Det är det enda helt europeiska sportevenemanget som samlar flera sporter samtidigt. De första vinterspelen genomfördes 1993 i Aosta, Italien.

Länkar

Läs mer om EYOF >> Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Junior-VM

Alpina junior-VM genomförs årligen på en ny ort. Mästerskapen är till för åkare i åldern 16-21 år och vinnarna i respektive disciplin får en startplats i världscupfinalen samma säsong.

Det första alpina juniorvärldsmästerskapet genomfördes i Auron, Frankrike, 1982. Sverige och Åre stod värd för 2017 års mästerskap inför alpina VM i Åre 2019. Det var blott andra gången sedan 1987 då Sverige samarrangerade alpina JVM med Norge och mästerskapen genomfördes i Hemsedal och Sälen.

Bland de svenska åkare som tagit medaljer på JVM finns Thomas Fogdö, Anja Pärson, Maria Pietilä-Holmner, Hans Olsson, Jessica Lindell Vikarby, Sara Hector, Matts Olsson och senast 2023 tog Hanna Aronsson Elfman guld i slalom och storslalom och Adam Hofstedt silver i slalom.

Länkar

Se svenska junior-VM-medaljörer genom tiderna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer på vår JVM-sida

Universiaden

Winter FISU World University Games, också kallat Vinteruniversiaden, har genomförts vartannat år sedan de första officiella vinterspelen i Chamonix 1960. Spelen är det största idrottsevenemanget för universitetsidrottare i världen.

Länkar

Läs mer om Winter FISU World University Games >> Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Historik & resultat SM

För att se historik och resultat, gå till sidan med samma namn >>

Senast uppdaterad
2024-03-07
Publicerad
2023-03-28
Skribent
Lisa Johansson, SSF

Huvudpartner

Lagpartners