Gå till innehåll

Alpint

En bild

Fartträning

Fart och fartträning är ett naturligt inslag inom alpint och skicross. Genom att nyttja lokala förutsättningarna kan fartträning och dess moment både varieras och utveckla ungdomars förmåga och färdigheter på snö.

 1. Vad krävs för att hålla i en fartträning?

  Målet är att skapa förutsättningar för åkarna att bli kompletta skidåkare med allsidig teknik. Syftet med att träna fart är att utveckla grundtekniken och inte i första hand skola framtida fartåkare. Det behövs inte en stenhård störtloppsbacke för att träna fart. Istället kan man träna de olika momenten var för sig i lämplig terräng, som att glida, klara terrängvågor och hopp och inte minst hitta rätt positioner (se mer nedan) och låta åkarna känna på "de långa skidorna". Tänk på att det behövs ett bra underlag och ljusförhållanden.

 2. Säkerhet vad bör man tänka på?

  Fallzoner
  Bromsplan
  Fast och kompakt underlag
  Anpassad hastighet
  Inställning bindningar
  Skidornas kanter (lagomt avdragna kanter),
  Knäkoll under åkning (pass på för ”wobblande” ytterknän i svängar)

 3. Tekniska tips: Vad ska man som tränare titta på vid fartträning?

  Att åkaren har en balanserad grundposition: Undvik ”sittande” position. Det gäller att ”stå” på hela fotbladet, undvika överdrivna vinklar i höfter och knän och att åka med parallella underben i sväng. Fartställning är sekundär men när det är aktuellt kolla att armbågarna hålls in.

  Låt åkarna testa terrängvågor och hopp. Lär ut lugna och följsamma rörelser, framåt och neråt över kanter och krön.

  Arbeta progressivt med terräng, hopp och liknande, Lägg nivån på övningarna så att åkarna får känna att de kan komma igenom de olika momenten och utvecklas i lugn och trygg takt.

Nedan följer tre videos och som visar på hur fartträning kan bedrivas i hemmabacken, och tips för dig som ledare.

Fartträning i Hemmabacken: IntroduktionFartträning i Hemmabacken: BansättnigFartträning i Hemmabacken: Tips till tränare

Se också: Ledarguiden

Övriga sidor i Ledarguiden

Ladda ner plansch

Du kan ladda ned och skriva ut en plansch att sätta upp i klubbhuset. Via QR-koderna får då alla enkelt tillgång till guidens introduktion och respektive åldersgrupp.

Plansch med QR-koder till Ledarguiden

Huvudpartner

Lagpartners