Gå till innehåll

Speedski

Speedski

S1 (Speed one)

Dräkt Dräkten är tillverkad av en speciell sorts latexduk och är måttillverkad för varje åkare. Dräkten är mycket tight och det är i princip omöjligt att klä på sig den utan hjälp. Materialet har utvecklats för att tåla extrema påfrestningar samt ge mindre brännskador vid fall. På vaderna finns utrymme för de spoilers som är till för att minska turbulensen bakom pjäxor och underben. Det är vår klädsponsor Five seasons som hjälper oss att skaffa nya snabba dräkter efterhand som de utvecklas eller slits ut.

Skidor

Skidorna är 238cm långa och har en svängradie på ca 100 meter. De har samma svarta grafitbelag som vanliga alpina tävlingsskidor men är betydligt tyngre, ett par speedskiskidor väger knappt 15 kg. Skidorna upplevs ofta som "döda" i farter under 150–160 km/h men däröver är skidkänslan likartad med vanliga störtloppsskidor i 110km/h.

Pjäxor

Pjäxorna är vanliga tävlingspjäxor men dessa byggs om något för att få ökad framåtvinkel vilket ger åkaren bättre balans mot luftmotståndet i riktigt höga farter samt minskar risken för att åkaren kommer bakåt på skidorna i ojämnheter och kompressioner.

Stavar

Stavar finns av två huvudtyper, z-stavar (sk. finnbock) och mer störtloppsliknande stavar. Z-stavarna har en speciell form som hjälper åkaren att fixera händerna i optimal position men är samtidigt mindre förlåtande vid ojämnheter. De vanliga fartstavarna är mer förlåtande och tillåter åkaren att röra sig mer under åket. Vad som är snabbast är helt individuellt och åkare med båda typer av stavar har åkt över 250km/h. Stavarna får inte väga mer än 2 kg per par och måste vara minst 100cm långa. Av säkerhetsskäl får stavarna inte vara försedda med handledsremmar.

Hjälm

Hjälmen består av en skyddande innerhjälm och en aerodynamisk ytterhjälm. Vid ett fall är det den inre hjälmen som skall sitta kvar och skydda huvudet medans den yttre skall lossna om den utsätts för belastning. Hjälmar finns av två pricipiellt olika typer.Den största skillnaden är att den ena hjälmtypen använder en vanlig skidhjälm som innerhjälm och ytterskalet får då ha en största diagonal om 480mm. Den andra hjälmtypen som ger mindre frontyta och är snabbare använder en specialgjord innerhjälm och den största diagonalen får då vara max 400mm.

Ryggskydd

Ryggskydd av samma typ som används av alpina åkare används under gummidräkten. Ryggskyddet skall inte bara skydda ryggraden i händelse av fall, en annan viktig funktion är att isolera bort friktionsvärmen från åkaren om denne glider i hög fart på ryggen, vilket är den "fallmetod" som används i riktigt höga farter: så snabbt som möjligt efter ett fall komma runt på ryggen och glida på ryggskyddet tills backen tar slut.

Mer om utrustningen finns i "Kravanalysen Pdf, 885.3 kB." och på FIS hemsida angående regler för speedski.

Senast uppdaterad
2022-12-25
Publicerad
2022-12-25
Skribent
Lotte Jernberg, SSF

Huvudsponsor

Lagsponsorer