Gå till innehåll

Alpint

En bild

Utbildningar för åkare

Här listas utbildningar som är anpassade för åkare. Dessa utbildningar inkluderar skolningsverksamheten, RIG & NIU utbildningar, atletutbildningar och den Postgymnasiala verksamhetens utbildningar.

Utbildningsstrategi Åkare

Skolnings- och Atletutbildningar

Atletutbildningen syftar till att ge åkare mer kunskap om hur de ska växa som idrottare och på egen hand införskaffa sig den kunskap som krävs för att utvecklas som alpin eller skicross atlet. Från och med U15 genomgår samtliga åkare som är en del av skolningsverksamheten den grundläggande atletutbildningen. De åkare som går på ett alpint eller skicross RIG eller NIU genomför under sin gymnasietid Atletutbildning 1 på den skola de är antagen till. Åkare som fortsätter i den postgymnala verksamheten efter gymnasiet genomför Atletutbildning 2 parallellt med den alpina satsningen och eventuella studier mot universitet.

Skolnings- och Atletutbildningar

Skidgymnasieverksamhet

Idrottsutbildningar inom gymnasiesärskolan finns i två varianter. Det finns dels riksidrottsgymnasier, RIG, och nationella idrottsutbildningar, NIU. Elever som går på RIG och NIU kombinera sin gymnasieutbildningen med alpin eller skicross..

Skidgymnasieverksamhet

Postgymnasial Verksamhet

De som vill kombinera sin alpina satsning med studier på högskole- och universitetsnivå kan göra det via Svenska Skidförbundets postgymnasiala utbildningar.

Postgymnasial Verksamhet

Bosöns Idrottsfolkhögskola

RIG och NIU elever som eventuellt saknar fullständiga betyg kan ansöka till Bosön Idrottsfolkhögskolas "Allmän kurs" vilket tillåter dem att studera upp sina betyg samtidigt som de kan fortsätta satsa på sin idrott. Denna utbildning står utanför SSFs regi och genomförs på uppdtrag av Bosön och RF/SISU.

Bosöns Idrottsfolkhögskola
Senast uppdaterad
2023-12-15
Publicerad
2023-12-13
Skribent
Lisa Johansson, SSF

Huvudpartner

Lagpartners