Gå till innehåll

Alpint

En bild

Skolnings- och atletutbildningar

Svenska skidförbundet tillhandahåller Atletutbildningar på tre olika nivåer. Utbildningarna riktar sig till åkare från U15 och uppåt och fortlöper parallellt med den idrottsliga satsningen.

Om Atletutbildningarna

Atletutbildningen syftar till att ge åkare mer kunskap om hur de ska växa som idrottare och på egen hand införskaffa sig den kunskap som krävs för att utvecklas som alpin eller skicross atlet. Från och med U15 genomgår samtliga åkare som är en del av skolningsverksamheten den grundläggande atletutbildningen. De åkare som går på ett alpint eller skicross RIG/NIU genomför under sin gymnasietid Atletutbildning 1 på den skola de är antagen till. Åkare som fortsätter i den postgymnala verksamheten efter gymnasiet genomför Atletutbildning 2 parallellt med den alpina satsningen och eventuella studier mot universitet.

1: Skolningsläger

Skolningsverksamhet

Skolningslägren är en grundläggande atletutbildningen genomförs i samband med skolningsvrksamheten från U15. Utbildningen genomförs parallellt med antagningen till skidgymnasieverksamheten och innehåller moment inom både alpint, skicross, barmark och träningslära för en hållbar idrottslig karriär.

2: Atletutbildning 1

Edwin Lundbäck Team Bauhaus Storslalom GS

Atletutbilding 1 genomförs i samband med utbildningen på ett alpint eller skicross RIG/NIU. Utbildningen innehåller ämnet specialidrott och delmoment där Svenska skidförbundet gästar skolorna för diverse föreläsningar.

Efter avslutad RIG/NIU utbildnig har åkaren möjlighet att genomföra en digital kursmodul för att diplomeras i Svensk Alpin Tränarutbildning - Steg 1 (SATU I). Åkaren har möjlighet att genomföra denna kopmpletteringsmodul för SATU I mot uppvisande av intyg på Atletutbildning 1.

Frågor rörande Atletubildning 1

Mathias Moberg
Utbildningsansvarig alpint och skicross
mathias.mober@skidor.com

 

3: Atletutbildning 2

Gymnasium

Samtliga åkare som är en del av den postgymnasiala eller landslagsverksamheten har möjlighet att genomföra Atletutbildning 2. Utbildningen sker över ett år och inkluderar både föreläsningar, praktik och examinationsmoment.

Efter avslutad Atletutbildning 2 har deltagaren möjlighet att genomföra praktik i en alpin eller skicross förening samt en digital ledarskapsmodul för ett Svensk Alpin Tränarutbildning Steg 2 (SATU II) intyg.

Frågor rörande Atletubildning 2

Mathias Moberg
Utbildningsansvarig alpint och skicross
mathias.mober@skidor.com

Senast uppdaterad
2023-12-13
Publicerad
2023-12-13
Skribent
Lisa Johansson, SSF

Huvudpartner

Lagpartners