Gå till innehåll

Alpint

En bild

Utbildningar för tränare

Här hittar du alla tränar- och ledarutbildningar som ingår i den alpina utbildningsstrukturen. SSFs alpina utbildningsstruktur bygger på utbildnignar inom RF/SISU, distrikten, Svenska Skidförbundet, folkhögskolan och universitet för att täcka samtliga nivåer från barn och ungdoms- ledare till landslagstränare.

En bildFörstora bilden

Överblick över utbildningsmöjligheter. Klicka på bilden för att zooma.

RF/SISU - Första steget som tränare och ledare

Om du är en ny ledare i en alpin eller skicross förening och vill utveckla din kompetens är RF/SISUs övergripande introduktions- och grundutbildning för tränare ett perfekt första steg. Dessa utbildningar är idrottsöverskridande och genomförs på egen hand eller inom din förening och/eller ditt distikt.

Introduktionsutbildning
Grundutbildning för tränare

Distriktsutbildningar - Det lokala alternativet

Varje distrikt har en utsedd distriktsutbildare som genomför lokala utbildningar inom distriktet. Dessa utbildningar är perfekt för dig som som vill utbilda dig grenspecifikt inom alpint och skicross.

Distriktsutbildningar

Svenska Skidförbundets utbildningar & certifieringar

Svenska skidförbundet erbjuder centrala grenspecifika utbildningar med efterföljande certifieringsmöjligheter inom både skidåkning och barmark. De centrala utbildningar genomförs av Svenska skidförbundets certifierade instruktörer och inkludrar Svensk alpin tränarutbildning 1, 2 och 3 (SATU I, II och III) samt Alpinfys. Efter respektive SATU-steg har du som tränare möjlighet att certifiera sig vilket leder till förmåner både för dig som ledare och din förening.

Svensk Alpin Tränarutbildning (SATU)
ALPINA CERTIFIERINGAR
ALPINFYS
Fortbildningar

Avancerade utbildningar

Alpin Yrkestränare - Storumans Folkhögskola
Idrottens ETU (RF)

Universitet och avancerade tränarutbildningar

Vill du utbilda dig akademiskt som kvalificerad tränare eller alpin elittränare så har du möjlighet att studera vidare på universitetsnivå. Alpin elittränare på kanditat och/eller masternivå är de högsta utbildningarna inom Svenska Skidförbundets regi och involverar ett idrottsvetenskapligt kanditad och/eller masterprogram samt svenska skidförbundets centrala utbildningar.

Riksidrottsförbundet erbjuder dessutom en Kvalificerad tränarutbildning (KTU) för dig som vill studera fristående kurser inom idrottsvetenskap på ett av landets Riksidrottsuniversitet och/eller Elitidrottsvänliga lärosäöten.

Alpin Elittränarutbildning
Idrottens KTU (RF)

Har du frågor?

Mathias Moberg
Utbildningsansvarig Alpint och Skicross
mathias.moberg@skidor.com

Senast uppdaterad
2023-12-15
Publicerad
2023-12-13
Skribent
Lisa Johansson, SSF

Huvudpartner

Lagpartners