Gå till innehåll

Alpint

En bild

Idrottens Elittränarutbildning

Om utbildningen

ETU är en vidareutbildning för tränare som arbetar med elitförberedande verksamhet eller är tränare på elitnivå. Utbildningen genomförs som en uppdragsutbildning vid Gymnastik och idrottshögskolan, GIH och förläggs till största delen på Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum Bosön. Programmet genomförs under en tvåårsperiod med tolv gemensamma tredagarsträffar.

Anmälan sker via Bosöns hemsida genom att klicka här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Syfte

Utbildningens syfte är att du ska höja din kompetens i att leda svensk idrott till internationell framgång och en ökad konkurrenskraft. Svensk elitidrott vill ta fler medaljer på EM, VM, OS och Paralympics.

Vidare är syftet med utbildningen att du som ledare och tränare utvecklar din kompetens för att kunna hjälpa aktiva i sin egna personliga utveckling. Den personliga utvecklingen, prestationsutvecklingen och resultatutvecklingen går hand i hand.

Vem är utbildningen för?

Du som sökande är verksam tränare på förberedande elitnivå eller på elitnivå (verksam för ungdomar eller vuxna i landslag, Riksidrottsgymnasier, Nationellt godkända idrottsutbildningar eller i föreningsverksamhet). Programmet genomförs under en tvåårsperiod med tolv gemensamma tredagarsträffar.

Det här får du:

Du kommer att i stora drag att studera prestationsanalys, prestationsoptimering, tränarskap, ledarskap, prestationspsykologi och coaching. I utbildningen kommer du träffa forskare och experter inom respektive område. I utbildningen läggs särskild vikt att utveckla Mästerskapskompetens.

Bland annat kan du få möjligheten att besöka ett nationellt eller internationellt mästerskap, få ökade kunskaper och färdigheter i att förbereda, genomföra samt följa upp och utvärdera ett nationellt eller internationellt mästerskap.

Utbildningen ger en bra grund för att kunna undervisa i kurser och moment inom ramen för ämnet specialidrott på gymnasieskolan. Elittränarutbildningen motsvarar del av utbildning i specialidrott som kan studeras vid högskola/universitet.

Efter genomgången utbildning får du ett utbildningsbevis i form av ett diplom. Du har också möjlighet att ta ut 60 högskolepoäng som sedan kan valideras in i ämnet specialidrott. ETU är en uppdragsutbildning i samarbete mellan Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna/Bosön Utbildning och Gymnastik och Idrottshögskolan (GIH).

Kost och logi

Fika och lunch ingår. Kostnader resor och logi tillkommer.

Utbildningsanordnare

SISU Idrottsutbildarna, Riksidrottsförbundet och GIH

Ansökan, antagningskrav och kursavgift

Behöver jag några förkunskaper?

Sökanden skall ha genomgått aktuellt specialidrottsförbunds högsta stegutbildning eller inneha motsvarande kunskaper. Respektive specialidrottsförbund rekommenderar och rangordnar sökanden.

Ansökan

Strävan är en jämn könsfördelning. Maximalt antal deltagare i utbildning är 30 personer.

Avbokning

Vid återbud senare än 30 dagar innan kursstart debiteras 10 procent av hela avgiften. Vid eventuellt avhopp under året debiteras hela årsavgiften.

Kostnad

Kursavgiften är 50 000 kr vilket inkluderar artiklar, fika och lunch. Kostnader för övrig litteratur, resor och logi tillkommer. Fakturering på hela beloppet görs i samband med kursstart.

Endast föreningen, förbundet, arbetsgivaren eller dylikt kan köpa utbildningen åt sina medlemmar eller anställda. Privatpersoner kan själv inte köpa en studieplats.

Kontakt

Kent Lindahl
Riksidrottsförbundet
kent.lindahl@rfsisu.se

Mathias Moberg
Utbildningsansvarig SSF alpint & skicross
mathias.moberg@skidor.com

Senast uppdaterad
2023-11-15
Publicerad
2023-12-13
Skribent
Lisa Johansson, SSF

Huvudpartner

Lagpartners