Gå till innehåll

Alpint

Svensk alpin tränarutbildning

Introduktionsutbildning för tränare

Introduktionsutbildningen är en av RF/SISUs utbildningar och är ett bra första steg in i idrotten för nya tränare. Utbildningen ger en inblick i vad det innebär att vara tränare samt ett antal viktiga utgångspunkter i ledarskap och träning. Utbildningen är webbaserad, kostnadsfri och kan genomföras på flera sätt.

Introduktionsutbildningens upplägg, tre olika alternativ:

 1. Introduktionsutbildning som kurs
  RF-SISU distrikt håller i en fysisk kurs där med både teori och praktik. Syftet med kursen är att nya tränare ska få verktyg att använda i sin nya roll.

 2. På egen hand och tillsammans med din förening
  Deltagare genomför på egen hand den öppna utbildningswebben. Den tar cirka 2–3 timmar och som stöd finns ett reflektionsblad. Om flera i samma förening går denna samtidigt finns det lärgruppsmaterial för varje avsnitt så att gruppen tillsammans kan diskutera innehållet. Bäst görs detta tillsammans i en lärgrupp med stöd från RF-SISU distriktens erfarenhet och kunskap inom området.

  Länken tar dig till utbildningsportalen där du kan läsa mer om innehåll och förutsättningar Utbildningsportal – Introduktionsutbildning för tränare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 3. Kurs sekventiellt
  Ett tredje sätt är att gå en sekventiell utbildning. Tränaren går då utbildningen digitalt uppdelat steg för steg under cirka 2 timmar. Om det är fler från samma förening som går den kan en idrottskonsulent se vilka som anmält sig och bjuda in till en träff där deltagarna får utrymme för samtal och erfarenhetsutbyte utifrån samtalsunderlag som ingår i utbildningen. Tränaren anmäler sig här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och får sedan ett mejl med länken till den sekventiella webben.

Efter genomförd utbildning finns ett valfritt Testa dig själv följt av Registrering och diplom. Tränaren kan då registrera sig så att ett specialidrottsförbund kan följa upp och se att vilka som slutfört utbildningen.

Källa: RF/SISUs Utbildningar för tränare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad
2023-11-15
Publicerad
2023-12-13
Skribent
Lisa Johansson, SSF

Huvudpartner

Lagpartners