Gå till innehåll

Alpint

Slalomåkare på tävling i kraftigt snöfall.

Procedur ansökan och antagning

Viktiga datum

Ansökan Postgymnasial Elitverksamhet

Ansökan öppnar 15 februari och stänger 1 mars.

Ansökan Högskola & Universitet

Ansökan Högskola/Universitet: https://www.antagning.se/ Länk till annan webbplats.

Innan du ansöker

Vi rekommenderar att du så tidigt som möjligt börjar fundera över vart du primärt vill bedriva din postgymnasiala verksamhet. Detta kan du göra redan innan ansökningen öppnat genom att förbereda de dokument som du behöver skicka in i samband med ansökningen.

 1. Val av Postgymnasial utbildning
  Vart du helst vill bedriva din alpina elitsatsning. Du kommer i samband med ansökan ha möjlighet att rangordna vilket alternativ du helst vill gå.
 2. Målsättningsdokument
  Lägg tid på ditt målsättningsdokument där du noggrant beskriver dina resultat-, prestations- och processmål med
  skidåkningen.
 3. Personligt Brev
  En text där du beskriver dig själv som person och alpin elitskidåkare. Vad du har för styrkor samt vad behöver du fokusera på att förbättra inom din alpina satsning.
 4. Fysisk kapacitet
  Samla ihop alla dina fysiska testresultat som du samlat på dig de senaste fyra åren. Utöver detta behöver du sammanfatta vilka fysiska kapaciteter du anser är dina styrkor respektive svagheter. I samband med att du beskriver din fysiska kapacitet behöver du sammanfatta din skadehistorik samt om det är någon i dagsläget som begränsar dig i din träning. Om du saknar testresultat behöver du beskriva vad anledningen är till att detta saknas.
 5. Fundera över studier
  För att bli antagen till de postgymnasiala utbildningar som har studiekrav behöver du även söka och bli antagen till högskola och/eller universitet. Läs under respektive postgymnasial utbildning om vilka studiekrav som gäller. Nedan finns några nyttiga länkar som du kan se över i samband med att du sätter ihop din ansökan.

Länkar

När du ansöker

Se till att du får med all information som efterfrågas och var tydlig i hur du formulerar din målsättning, fysiska profil och ditt personliga brev. Om du behöver mejla in dokument, ange detta i ansökan och skicka filer till mathias.moberg@skidor.com.

Ansök här

Länk till ansökan >> Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Efter att du har sökt

Procedur, ansökan:

 • Svenska Skidförbundet, samt de postgymnasiala utbildningarna genomför antagningen tillsammans.
 • Som underlag för ansökan kommer vi använda oss utav målsättningsdokument, tidigare alpina resultat och fystester som skickats in i samband med ansökan. Utöver detta kommer kvalitativa och kvantitativa analyser genomföras under säsongen.

Läs mer på startsidan Postgymnasial utbildning/Svenska Skidförbundets postgymnaiala verksamhet.

Info antagning & reserver

För att bli slutgiltigt antagen till de postgymnasiala utbildningar med studiekrav behöver åkare registrera sig på kurs/program enligt riktlinjer för respektive utbildning. Om åkare tackar nej eller blir uttagen till ett landslag kommer eventuella reserver ha möjlighet att ta dennes plats. Detta kan ske sporadiskt under våren.

I samband med antagningsbeskedet kommer även en reservlista skapas. Dessa reserver rekommenderas att söka kurser till det universitet de är reserver till utifall en plats öppnas upp. Exempelvis: om en plats öppnas upp i maj är ansökningen till studier för höstterminen stängd. Därför uppmanar vi reserver att söka någon kurs mot de postgymnasiala alternativ de vill gå för att kunna påbörja studier om en plats öppnas upp.

Kontaktuppgifter antagningsprocess

Postgymnasial verksamhet

Per Jonsson, ansvarig för postgymnasial utbildning, Svenska Skidförbundet
E-post: per.jonsson@skidor.com
+46 70-232 86 43

Senast uppdaterad
2024-02-14
Publicerad
2023-12-13
Skribent
Lisa Johansson, SSF

Huvudpartner

Lagpartners